Υπερμετρωπία

Τι συμβαίνει όταν έχουμε υπερμετρωπία;

Στην υπερμετρωπία επηρεάζεται κυρίως η κοντινή όραση αλλά και σε κάποιο βαθμό και η μακρινή. Οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή (νευρικός χιτώνας του ματιού), αντί απευθείας πάνω σε αυτόν και τα αντικείμενα εμφανίζονται θολά. Η υπερμετρωπία μπορεί να οφείλεται σε μικρή διαθλαστική δύναμη του κερατοειδούς ή του φακού ή σε μικρό αξονικό μήκος του οφθαλμού ή να είναι κληρονομική.

hypermetropia

Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως από τη γέννηση αλλά η φυσιολογική ανάπτυξη κατά την παιδική ηλικία συχνά διορθώνει το πρόβλημα. Μπορεί να παρουσιάσει μια ελάττωση στην εφηβική και μετεφηβική ηλικία λόγω της αυξημένης προσαρμοστικότητας του φακού των ματιών και να αρχίσει να ενοχλεί πάλι στην ηλικία των 30-35 ετών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα με την ανάγνωση, θολή όραση τη νύχτα, καταπόνηση των ματιών, καθώς και πονοκεφάλους.

Η υπερμετρωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με φακούς θετικής δύναμης οι οποίοι αυξάνουν την διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού εστιάζοντας το είδωλο στον αμφιβληστροειδή. Επίσης διορθώνεται με διαθλαστική χειρουργική επέμβαση με excimer laser ή χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού.

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed