Αλλεργία ονομάζεται η υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε κάποια φαινομενικά αβλαβή ουσία του περιβάλλοντος όπως η γύρη, αλλεργιογόνα που προέρχονται από τα ζώα, διάφορα χημικά, ορισμένα φαγητά και φάρμακα.
Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτις είναι μία από τις συνηθέστερες μορφές οφθαλμικής αλλεργίας, που προσβάλει ενήλικες και παιδιά με εκτιμώμενη επίπτωση στον πληθυσμό 15-20%. Η εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα αποτελεί το 50% των αλλεργικών επιπεφυκίτιδων και προκαλείται από μεταφερόμενα με αέρα αλλεργιογόνα . Ασθενείς με εποχιακή αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως διαμαρτύρονται για κνησμό, ερυθρότητα, δακρύρροια και κάψιμο. Η συμμετοχή των οφθαλμών μπορεί να είναι η μοναδική εκδήλωση της νόσου, αλλά οι ασθενείς αυτοί συνήθως έχουν συμπτώματα και από τη μύτη και από τον φάρυγγα.
Η χρόνια αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι λιγότερη συχνή, έχει την τάση να είναι μεγαλύτερης χρονιότητας με ηπιότερα συμπτώματα και σημεία .
Η εαρινή αλλεργική επιπεφυκίτιδα προσβάλλει πιο συχνά τα παιδιά και συνήθως αγόρια (ηλικίας από 3 μέχρι 25 έτη με πιο συχνή αυτή κάτω των 10 ετών). Είναι πιο συχνή σε ξηρά και ζεστά κλίματα και πιο έντονη κατά τους πιο ζεστούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου. Οι ασθενείς με εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα έχουν θετικό τόσο το ατομικό τους ιστορικό για εποχιακές αλλεργίες, ατοπικές δερματίτιδες και άσθμα όσο και το οικογενειακό τους ιστορικό για αλλεργίες ποικίλης εκδήλωσης. Μετά από 2 έως 8 έτη ενεργού νόσου η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών με εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα παρουσιάζει αυτόματη ίαση.
Η εαρινή αλλεργική κερατοεπιπεφυκίτιδα προκαλεί έντονο κνησμό, αίσθημα ξένου σώματος, λευκές παχιές νηματοειδής εκκρίσεις, φωτοφοβία, κάψιμο και ερυθρότητα.
Η ατοπική αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι σχετικά σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή νόσος ή οποία προσβάλλει μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα (συνήθως άνδρες) με θετικό ατομικό και οικογενειακό ιστορικό δερματικής ατοπίας ή και άσθματος. Τα συμπτώματα της ατοπικής κερατοεπιπεφυκίτιδας είναι μέτριος έως έντονος κνησμός, κάψιμο, δακρύρροια, παχιές νηματοειδής εκκρίσεις και φωτοφοβία. Ένας μεγάλος αριθμός οφθαλμικών καταστάσεων συνυπάρχουν με την ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα. Αυτές είναι η κερατίτιδα από απλό έρπητα, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης, και ο κερατόκωνος.