Ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine εξετάζει την περίπτωση δύο ασθενών που εισήχθησαν στην οφθαλμολογική κλινική του Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο, μετά από επαναλαμβανόμενα επεισόδια προσωρινής τύφλωσης.
Το πρώτο περιστατικό αφορούσε μία 22χρονη γυναίκα που παρουσίαζε προβλήματα όρασης στο δεξί μάτι για αρκετούς μήνες ενώ το δεύτερο περιστατικό αφορούσε μία 40χρονη γυναίκα που εμφάνιζε διαταραχές της όρασης στο ένα μάτι καθώς ξυπνούσε για ένα διάστημα έως και 15 λεπτά.
Από την νευροοφθαλμολογική εξέταση στην κλινική του νοσοκομείου, διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα των δύο γυναικών εμφανιστήκαν λίγα λεπτά αφού είχαν δει την οθόνη του κινητού τους, ενώ βρίσκονταν στο κρεβάτι στο σκοτάδι.
Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι και οι δύο ασθενείς κοίταξαν τα τηλέφωνά τους με μόνο ένα μάτι, ενώ ήταν ξαπλωμένες στη μία πλευρά τους ενώ το άλλο μάτι ήταν καλυμμένο από το μαξιλάρι.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ το ένα μάτι είχε προσαρμοστεί στο σκοτάδι, το άλλο συνήθισε το έντονο φως από την οθόνη του τηλεφώνου.
Όταν οι δύο γυναίκες χρησιμοποίησαν τα δύο μάτια και πάλι, αυτό που κοίταζε την οθόνη δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το σκοτάδι και αυτό οδήγησε στην αίσθηση της απώλειας της όρασης.
Δύο από τους συγγραφείς του άρθρου έκαναν αναπαραγωγή της κατάσταση αυτής, κοιτάζοντας τα κινητά τους στο σκοτάδι μόνο με το ένα μάτι και διαπίστωσαν ότι χρειάστηκε αρκετά λεπτά για να ανακάμψει η όραση τους.
Οι κατασκευαστές φτιάχνουν κινητά με όλο πιο φωτεινές οθόνες και η συνεχόμενη χρησιμοποίησή τους μέρα και νύχτα, θα προκαλέσουν μία αύξηση αυτών των φαινομένων.
ΠΗΓΗ: Transient Smartphone “Blindness”
N Engl J Med 2016; 374:2502-2504June 23, 2016DOI: 10.1056/NEJMc1514294