Φτάνει η λογική για να συμπεράνουμε ότι οι φακοί επαφής είναι καλύτεροι από τα γυαλιά, όσον αφορά την διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) της όρασης στον αθλητισμό. Δεδομένου ότι τα γυαλιά είναι ασταθή, θολώνουν εύκολα, μειώνουν την περιφερειακή όραση και μπορεί να προκαλέσουν οπτικά εμπόδια λόγω του σκελετού και των ίδιων των φακών, γενικά δεν είναι εύχρηστα από αθλητές. Επίσης, σε αθλήματα που απαιτούν τη χρήση του κράνους ή μάσκες, δεν μπορείτε να φοράτε γυαλιά.
Ωστόσο, για τα σπορ στο νερό, πρέπει να φοράτε πάντα γυαλιά για την πρόληψη λοιμώξεων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χάσετε τον φακό μέσα στο νερό. Αν κάποιος κάνει καταδύσεις και θέλει να βλέπει καλύτερα, οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο κατάλληλοι γιατί επιτρέπουν τον αέρα να διεισδύσει και να περάσει μέσα από τους φακούς χωρίς να σχηματιστούν μικρές φουσκάλες μεταξύ φακού και κερατοειδή όπως στην περίπτωση των σκληρών φακών επαφής.
Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται ευρέως ως ένα εξάρτημα για την βελτίωση της όρασης αφού εφάπτονται απευθείας στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και δεν περιορίζουν με όρια την περιφερειακή όραση, ούτε πέφτουν τόσο εύκολα, όπως ίσως κάποιοι πιστεύουν.
Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή άνεση όταν κάποιος κάνει σπορ σε ανταγωνιστικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο πρέπει να επιλέξουμε τους κατάλληλους φακούς επαφής.
Υπάρχουν οι μαλακοί και οι ημίσκληροι φακοί επαφής οι οποίοι αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις, για να διορθώσουν τα κοινά διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός και χρησιμοποιούνται ευρέως από τους αθλητές.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη χρήση των φακών επαφής στον αθλητισμό, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί κατά το χειρισμό, την υγιεινή και τη φροντίδα των φακών, γιατί η πιθανή επαφή τους με βλαβερούς μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσει μόλυνση και ερεθισμό.