Έχετε Σακχαρώδη Διαβήτη; Πότε πήγατε σε οφθαλμίατρο τελευταία φορά;
Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης. Παρουσιάζεται σε διαβητικούς ασθενείς και προκαλείται από αλλοιώσεις των αγγείων του αμφιβληστροειδούς.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενος)(40%) και στο 20% των πασχόντων από Διαβήτη τύπου ΙΙ (μη ινσουλινοεξαρτώμενος). Δυστυχώς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία νομικής τύφλωσης στη Δύση σε ασθενείς ηλικίας 20 έως 65 ετών.
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή.
Η καλή ρύθμιση του σακχάρου αλλά και άλλων παραμέτρων όπως η αρτηριακή πίεση και η νεφρική λειτουργία καθυστερούν την εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Ο διαβητικός ασθενής ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ Ή ΟΧΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥΣ , θα πρέπει να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο ΕΤΗΣΙΩΣ.Η βυθοσκόπηση είναι μία εξέταση σύντομη, ανώδυνη η οποία γίνεται από τον οφθαλμίατρο μετά από μυδρίαση. Αν υπάρχουν σημεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα πρέπει ο ρυθμός των επισκέψεων να αυξηθεί (3 με 6 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα).Η εκτίμηση της βαρύτητας της νόσου γίνεται με την διενέργεια ειδικών εξετάσεων όπως η φλουοροαγγειογραφία και το OCT οι οποίες είναι πιθανόν να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.